Jobposting vs. headhunting: adverteren of echt contact maken?

Waarom wij gebruik maken van headhunting en niet van jobposting? Omdat we vinden dat headhunting veel meer voordelen heeft en succesvoller is dan jobposting.

Om te beginnen, wat is headhunting precies? Bedrijven die aan headhunting doen, worden ook wel executive search bedrijven genoemd. Zij benaderen zelf de best passende kandidaat voor de functie en wachten niet tot de kandidaat hen benaderd. Het wel of niet actief zoeken is eigenlijk het grootste verschil tussen executive search en werving en selectie. Headhunters kunnen aan opdrachtgevers toegang geven tot een nieuwe pool van kandidaten die men zelf niet kan vinden. Het aantal kandidaten dat niet actief zoekt naar een nieuwe baan, is naar schatting ongeveer 70% van de arbeidsmarkt. Een enorme markt dus, die je als opdrachtgever via een headhunter kunt bereiken.

Voordelen voor jou als kandidaat
Maar wellicht zijn de voordelen van headhunting voor kandidaten wel groter. Want hij of zij krijgt inzicht in kansen die voorheen nog niet in het zicht of bekend waren. Op basis van de openstaande positie bepaalt de headhunter zijn zoekveld. Hierin wordt in nauwe samenwerking met de opdrachtgever bepaald welke kandidaten in aanmerking komen. Het gaat hierbij vooral om zaken als welke persoonlijkheid en competenties gewenst zijn, in welke markten ervaring is opgedaan, de ambitie en trigger van en voor de kandidaat en uiteraard de arbeidsvoorwaarden. Daarnaast wordt er eerder gekeken naar carrièrepaden, waardoor er verder gedacht wordt dan alleen de rol of positie. Een goede headhunter denkt actief mee in jouw carrière, zodat je niet verstrikt raakt in de tunnelvisie van een functie. Hierdoor kan een headhunter je op een spoor zetten waar je eerder niet aan zou denken.

Ben je benaderd? Dan weet je ook dat je kansen op de positie hoog zijn. Immers, anders wordt je niet benaderd. Je hebt dus direct inzicht in je kansen. Daarnaast kun je tijdens het eerste telefonische gesprek direct vragen stellen over de functie en de organisatie. Waarmee je sneller kunt afwegen of de positie en organisatie passen bij je wensen, ambities en carrièrepad.

Voordelen voor jou als opdrachtgever
Inleidend noemden we al wat voordelen voor de opdrachtgever. De belangrijkste is dat je heel gericht op zoek kunt gaan naar toptalenten in de markt, die geschikt zijn die cruciale positie in je bedrijf in te nemen. Niet alleen zoeken in de beschikbare kandidaten maar ook echt de top van de markt ontdekken. Daarnaast merken we dat het telefonisch pitchen van de positie of vacature meer teweeg brengt dan een vacaturetekst. Er is namelijk sprake van directe feedback van de kandidaat die helpt een goed gesprek op gang te brengen en direct verder in te gaan op de uitdaging achter de rol binnen de organisatie. Je besteed geen tijd aan het selecteren en afwijzen maar gaat enkel het gesprek aan met kandidaten die aansluiten op de vraag. Waardoor je proactief in de lead bent in plaats van het reactief afwachten wat op je afkomt.

Ons benaderen?
Bij Echt Carrièremakers passen we headhunting toe op al onze opdrachten. Maar vaker nog gaan we met onze focus op commercieel professionals, voortijdig met kandidaten in gesprek. Voordat de daadwerkelijke vraag op ons bureau ligt. Bij ons is het verhaal van de kandidaat en zijn of haar ambities altijd het vertrekpunt in het creëren van een succesvolle match. Dus het is bij ons zeker mogelijk om proactief het gesprek aan te gaan, graag zelfs. Meer weten of het gesprek aangaan? Neem dan contact met ons op.