Zijn dit echt de hoogtijdagen van recruitment?

Sinds 1998 ben ik actief in de wondere wereld van arbeidsbemiddeling. In verschillende economische conjuncturen en vanuit verschillende vormen van dienstverlening (werving en selectie, interim, detachering, uitzenden en outsourcen) loop ik dan ook al een kleine 20 jaar mee in deze branche.

Vanaf mijn start met Echt Carrièremakers heb ik de afgelopen 10 jaar verschillende markt bewegingen gezien, maar waar we nu in terecht zijn gekomen lijkt wel een superlatief in alle opzichten. De hoeveelheid opdrachten is enorm, kandidaten hebben enorme keus, en recruitment is populairder dan ooit. Iedereen in arbeidsbemiddeling zal zeggen dat het geweldig gaat. Maar is dat ook echt zo?

Het lijkt er in mijn bescheiden mening op dat we weer achter de feiten aanlopen. De groei en daarmee de vraag die er nu zo acuut is moet nu ingevuld worden. Het aantal vacatures dat bedrijven en recruiters op dit moment open hebben staan lijkt soms wel de graadmeter voor succes te zijn. Ik vraag me af of dit daadwerkelijk het geval is. Want wanneer ik doorvraag hoeveel succesvolle plaatsingen er dan zijn gerealiseerd, begint het toch wat stiller te worden. Terwijl het succes volgens mij nog steeds zit in het maken van die juiste match.

In een markt die op zijn top zit waarbij kandidaten bijna niet meer te vinden zijn, zou je verwachten dat er anders gekeken wordt. Hoeveel berichten lezen we niet over een veranderende arbeidsmarkt, die vraagt om beter te kijken naar competenties en persoonlijkheid om de juiste match te maken in plaats van het cv. Want de functies die daarop staan bestaan over een aantal jaar wellicht niet meer. In de praktijk zie ik dat recruitment toch vooral kritisch is op papier ondanks het voornemen verder te willen kijken dan het CV.

Oorzaak is volgens mij dat er nog teveel geredeneerd wordt vanuit de actuele vraag en niet vanuit perspectief en of groei. En dat hoeven niet lange vergezichten te zijn, maar kan al gaan over waar we volgend jaar om deze tijd willen staan. Het bezig zijn met die vraag leidt er automatisch toe dat je andere gesprekken kunt aangaan en talent daadwerkelijk mee kan nemen in je groeiambities. Het is verleidelijk om telkens bezig te zijn met nieuwe en slimme tools om je werving en selectieproces te verbeteren. Ik zou hierin adviseren iets van die tijd in te ruilen tegen het proactief spreken van goede mensen die niet direct op zoek zijn maar wel willen groeien.